Hildegardos originalūs žolelių produktai

Vokietijoje šv. Hildegardos Bingenietės vardą žino kiekvienas. Tai pirmoji vokiečių medicininės literatūros autorė. Gydymas augalais – sritis, bene labiausiai išgarsinusi vieną iškiliausių viduramžių moterų, kurios dvasinis palikimas, vizijos ir raštai iki šiol kelia didžiulį susidomėjimą visame pasaulyje. Maria Treben savo knygoje “Sveikata iš Dievo vaistinės” taip pat yra pateikusi Hildegardos Vyno širdžiai receptą, psl.130

Daugiau nei 25 metus Vokietijos bendrovė Gutsmiedl Natur-Produkte GmbH atsakingai derindama esminius Hildegardos principus su šiandieniais poreikiais, kuria originalius žolelių produktus pagal Hildegardos receptūras.  Šiais technokratiniais laikais ypatingai aktualus Hildegardos raginimas prisiimti atskomybę už save ir gyventi harmonijoje su savimi ir gamta. Tai įkvėpia šią bendrovę sąmoningai rinktis žoleles iš ekologinių augimviečių ar laukinės gamtos ir kurti tik tokius produktus, kuriuose gausu biologiškai aktyvių medžiagų ir atitinka farmakologinę kokybę.

Daugiau nei 11 metų garsindami Maria Treben vardą, mes džiaugiamės galėdami įprasminti savo veiklą skleisdami iškiliosios abatės Hildegardos žinias apie gamtos galią, holistinį požiūrį į žmogų kaip sielos ir kūno vienovę, žmogaus sąveiką su gamta. Nieko nėra tobuliau už gamtą, todėl jaučiame pareigą pažadinti smalsumą to, kas jau seniai įrodyta. Skleisdami sveiką gyvenseną pagal Hildegardos principus tikimės būti naudingais.

Kada paskutinį kartą valgėte ko nors kartaus?

Šiandien daržovėse ir salotose vitaminų ir karčiųjų medžiagų yra mažiau nei anksčiau. Karčiosios medžiagos priklauso vadinamosioms antrinėms augalinėms medžiagoms. Šiandien žinoma, kad joms priskiriamos svarbios bioaktyviosios funkcijos, mat jos – panašiai kaip ir pirminės augalinės medžiagos (baltymai, riebalai ir angliavandeniai) – tiesiogiai veikia medžiagų apykaitą organizme. Tuo tarpu iš šiuolaikinių daržovių rūšių ir kitų maisto produktų selekcijos būdu pašalinta didžioji dalis karčiųjų medžiagų, kad jie būtų saldesni. Taigi šiais laikais beveik neįmanoma maistui vartoti anksčiau buvusius karčius produktus.

Kartumo trūkumas gali susargdinti

Tačiau karčiųjų medžiagų netekimas organizmą paveikė neigiamai. Kitados egzistavę natūralūs „apetito stabdžiai“ iš karčiųjų medžiagų nūnai nebeveikia taip, kaip anksčiau. 

Be to, saldumo pojūtis skatina organizmą gaminti daugiau insulino. O šis sukelia nesaikingą norą valgyti. Todėl dažnėja vadinamųjų gerovės ligų, – ne tik antsvoris ir diabetas, bet ir viso virškinamojo trakto funkciniai sutrikimai.

Kartu, bet skanu

Žinios apie karčiųjų medžiagų svarbą mūsų mitybai jau seniai buvo užmirštos, bet abatė Hildegarda Bingenietė (1098–1179) pirmoji pavertė karčiąsias medžiagas esmine vienuolyno gydymo meno dalimi ir pasirūpino, kad karčiųjų medžiagų turinčios vaistažolės vis būtų naudojamos vaistams.

 

Natūrali pagalba ketinantiems mesti svorį

Karčiosios medžiagos „užkuria“ virškinimą ir skatina medžiagų apykaitą, padeda šalinti balastines medžiagas, taigi tokiu būdu net lieknėti yra lengviau. Iš šiandienos požiūrio taško būtų galima sakyti, kad karčiosios žolelės ir šaknys yra natūralios medžiagos, padedančios lieknėti. Be to, jos aktyvuoja virškinimo liaukas, tokias kaip kepenys, tulžis ir kasa, dėl to maistas suvirškinamas greičiau ir pilniau.

Karčiosios medžiagos stiprina imunitetą

Augaluose, pavyzdžiui, šventagaršvių šaknyse ar artišokuose, esančios karčiosios medžiagos veikia labai plačiai – ne tik virškinimo traktą, bet ir širdies bei kraujagyslių sistemą ir šlapimo takus.

Kartumynai stiprina skrandžio ir žarnyno gleivinę – svarbiausius mūsų organizmo imuninius barjerus. Karčiosios medžiagos padeda kepenims sudoroti žalingas medžiagas ir sureguliuoja sutrikusį virškinimą. Taip lengviau įveikiamos ir pašalinamos net nuodingos medžiagos, medžiagų apykaitos atliekos, virusai ir bakterijos bei grybelinių ligų sukėlėjai, o kūnas lieka sveikas.